fbpx
Kako da dođeš u Ameriku?

Verujem da svako poznaje osobu koja je u Americi ili nekoga ko želi da dođe. Razlozi za to mogu biti razni, ali najčešći su želja za boljim životom i boljim mogućnostima.

Kako je Amerika kopnom okružena sa samo dve zemlje, lakše joj je da postavi visoke standarde za ulazak u zemlju. Dugi niz godina se ljudi snalaze da dođu na razne načine, ali najviše je suseda koji su u tome uspeli. Neki su se naknadno snašli za papire, a drugi nisu.

Moj ti je savet da uradiš sve da tvoj status ovde bude legalan.

Kako doći u Ameriku?

Možeš i brodom ali verujem da ćeš pre da stigneš avionom 🙂

Bez obzira na to da li dolaziš da obiđeš neke gradove, mesta, prijatelje ili rodbinu, ili želiš da započneš svoj život iz početka, nastaviš školovanje, i slično, jasno je da bi došao, moraš da imaš vizu.

Viza je zapravo dozvola ulaska u zemlju, ali tebe u zemlju pušta Nacionalna bezdednost (The Department of Homeland Security) i Granična kontrola (CBP) i oni imaju pravo da te i sa vizom vrate odakle si pošao.

To što imaju pravo, ne znači da će to da se dogodi i ja do sada nisam čula slučaj da su nekoga vratili. Ako jesu, verovatno se ispostavilo da se nešto u papirima ne slaže. Na primer, imaš važeću turističku vizu od deset godina i jednom prilikom kada si bio u Americi ostao si duže nego što ti je bilo dozvoljeno. Ukratko, oni su ti koji odlučuju o tome da li ulaziš u zemlju i udare pečat sa datumom dokle možeš da ostaneš.

Sve se uredno prati i mnogo se radi na tome da se osigura da si legalno u ovoj zemlji. Međutim, poznajem nekoga ko je bio duže nego što je smeo ali je imao sreću i nisu propratili taj podatak, tako da mu je nakon toga opet odobrena viza i nikome ništa.

Svako je priča za sebe, i svakoga njegova sreća prati, ali u svakom slučaju, moj je savet da se pravila i zakoni poštuju.

Tipovi (neuseljeničkih) viza

 Najpopularnije vize ili vize za koje ja znam da neko ima su:

  • Radne vize (H, L, P, O i Q)

H1B je radna viza za zaposlenike sa visokim stepenom obrazovanja. Traje do 3 godine, a supružnik i deca ima pravo na H4 vizu, koja ne daje pravo na rad.

H2B je radna sezonska viza, za kraći vremenski period, naša je bila na period od 9 meseci, maksimum je 10. Supružnik i deca imaju pravo na H4 vizu.

O je radna viza za zaposlenike sa izuzetnim (extraordinary) sposobnostima.  O-1A u sportu, umetnosti i nauci, biznisu ili obrazovanju, a viza O-1B je za umetnost, film i televizijsku industriju. Traje 3 godine i može da se produžava. Vezana je za određenu kompaniju odnosno sponzora, ali može da se uz nadoknadu promeni kompanija za koju zaposlenik radi. Supružnik i deca dobijaju O3 vizu, bez prava na rad. To je viza u mom pasošu.

moja viza
Moja trenutna viza u pasošu

 

Da pojasnim: moja viza traje 3 godine, i zbog toga je pored pečata pri ulasku datum 31. avgust 2020. godine. Međutim, viza u pasošu se uvek izdaje na godinu dana i ovde piše da je istekla 10. septembra 2018. Što znači da sam legalno u zemlji do prvog datuma a prilikom izlaska iz zemlje, odnosno nakon 10. septembra 2018, moram ponovo da odem u Ambasadu po novu vizu. Oznaka M kod reči “entries” znači da mogu više puta da ulazim u zemlju, dok je viza validna.

L1 je radna viza za zaposlenike kompanija čije sedište nije u Americi, ali postoje radna mesta u Americi. Traje 3 godine i vezana je za kompaniju. Sa gubitkom posla, gubi se i legalni status u roku od 3 meseca. Supružnik i deca dobijaju vizu L2, ima SSN broj i mogu da, uz dodatnu aplikaciju, steknu pravo na rad.

  • Studentske vize (F i M)

F1 je viza za edukaciju, odnosno školarce ili studente, za akademsko obrazovanje, učenje jezika ili kurs.

M  za stručno, neakademsko obrazovanje.

  • Turistička i poslovna viza

B1 turistička viza koja se izdaje na 10 godina.

B2 turistička viza u poslovne svrhe, važi 10 godina.

  • Druge vize

Postoje i druge vize, poput A koja je diplomatska, C koja je tranzitna i J koja je kratkoročna, za praksu ili obuku. E je viza za osobe koje pokreću posao u Americi i zahteva da se uloži određeni iznos novca, između 100 i 150 hiljada dolara. I je novinarska viza.

  • ESTA (Electronic System for Travel Authorization)

ESTA je dokument koji se radi elektronski, i on ima svrhu turističke vize, važi dve godine i obično je dozvoljen boravak do tri meseca. Zvanično se program zove Visa Waiver Program, odnosno program koji ne zahteva vizu. Zahtev se podnosi online na zvaničnom sajtu https://esta.cbp.dhs.gov/esta/ i košta $14. Postoje drugi sajtovi na kojima je ta cena veća, i mi smo jednom prilikom platili više nego što je potrebno.

Program je namenjem ljudima iz sledećih 38 zemalja, među kojima dominira EU (boldovano): Andora, Australija, Austrija, Belgija, Brunej, Čile, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Japan, Litvanija, Lihtenštajn, Letonija, Luksemburg, Malta, Monako, Holandija, Novi Zeland, Norveška, Portugalija, San Marino, Singapur, Slovačka, Slovenija, Južna Koreja, Španija, Švajcarska, Tajvan i Ujedinjeno Kraljevstvo. 

Kako da dođeš u Ameriku, ESTA
Moja porodica ima Mađarski pasoš, tako da oni dolaze preko ESTA vize

 

Zelena karta (Green Card odnosno Perminent Residence)

Za sve koji žele da žive u Americi a nisu ovde rođeni, cilj je Zelena karta. Sa Zelenom kartom imaš sva prava kao i Amerikanci, osim prava glasa. Nakon pet godina pristojnog ponašanja u vlasništvu Zelene karte, stičeš pravo da dobiješ državljanstvo, samim tim i američki pasoš. Polaže se ispit, gde se proverava tvoje znanje o istoriji Amerike, najviše o predsednicima, potom se peva himna i onda se slikaš 😊 sa zastavom.

Pripreme za test mogu da budu naporne, ali ja sam upravo pronašla jedan lokalni kurs koji može mnogo da pomogne.

Kako doći u Ameriku
Časovi drzavljanstva: uči se o vladi, istoriji, geografiji Amerike; pravima i odgovornosti građana i savetima za intervju

Načini dobijanja Zelene karte su:

  1. Lutrija (DV Lottery) – najpoželjnije 😊

  2. Sklapanjem braka sa američkim državljaninom- najčešće

  3. Ako ti je brat, sestra, dete ili roditelj američki državljanin pa aplicira za tebe (nešto što ne zavisi mnogo od tebe, osim ako rodiš ili napraviš dete u Americi i on napuni 21 godinu)

  4. Preko posla– kada kompanija aplicira, odnosno te sponzoriše- izuzetno poželjno 😊

  5. Ukoliko invenstiraš između 100 hiljada i milion dolara, možeš i tako da stekneš pravo da apliciraš za Zelenu kartu.

  6. Azil- apliciraš kada si već u Americi

1. Lutrija (Diversity Immigrant Visa)

Stalni program američke vlade na koji mogu da apliciraju stanovnici određenih zemalja (tu spadaju sve zemlje Balkana) i putem lutrije budu izvučeni da apliciraju za zelenu kartu. Godišnje se izvuče pedeset hiljada ovakvih viza a aplicira preko dvadeset miliona ljudi. Tako je zaista lutrija biti jedan od njih. To ne znači da je nemoguće i svake godine je tu određeni broj ljudi sa Balkana. 

Prema Vikipediji je u programu za 2017. godinu na ovaj način dobilo Zelenu kartu 84 građana Bosne, 27 Hrvatske, 318 Kosova, 235 Makedonije, 13 Crne Gore i 314 Srbije. Lično poznajem samo dve osobe koje su na taj način došle do Zelene karte. Jedna je bila u Srbiji, a druga je u tom momentu bila u Americi.

Izuzetno je važno da znaš da se aplicira samo jednom godišnje, u periodu između oktobra i novembra, preko zvaničnog sajta https://dvlottery.state.gov/ a rezultati se izvlače u maju (ove godine je to 7. maj). U oktobru su ponovljeni rezultati, u slučaju da je neko odbijen ili odustao, tako da treba ponovo proveriti ako te nije bilo u maju.

2. Sklapanje braka sa američkim državljaninom

Mnogo je ljudi koji su brakom došli do Zelene karte. Nekada je američki državljanin sa naših prostora, dok naravno postoje i mešani brakovi, a i brakovi koji su za papire. Zbog poslednje navedenih brakova, dosta se prati i nadgleda, odnosno proverava verodostojnost tih brakova, i u situaciji kada se otkrije da je brak iz koristi (papira), dolazi do deportacije. Nezvanična informacija je da ljudi plaćaju između 10 i 50 hiljada dolara da bi sklopili brak i na taj način dobili papire. Jasno je da je moj savet da se ne igraš sa vatrom jer ne želiš sebi da zatvoriš vrata.

3. Preko krvne veze

Ukoliko imaš roditelja, brata, sestru ili dete sa američkim državljanstvom, oni mogu da apliciraju za tvoju Zelenu kartu. Trenutno se čeka 5 do 7 meseci ako se aplicira za dete, a 91 do 118 meseci za brata ili sestru. Roditelji koji imaju dete rođeno u Americi (odnosno malog Amerikanca), mogu da dobiju Zelenu kartu tek nakon što dete napuni 21 godinu i aplicira za roditelje. Ranije su roditelji dece Amerikanaca dobijali automatski Zelenu kartu.

4. Način dobijanja Zelene karte preko sponzorstva kompanije za koju radiš

Jedan od bržih načina prema mojim saznanjima. Ali nije svaka kompanija spremna za to i obično moraš dobro da zaslužiš tu investiciju. Najčešće kompanija pokriva troškove ovog programa, i prema advokatici kod koje smo mi išli, to košta za našu tročlanu porodicu oko 20 hiljada dolara, uz troškove advokata.

5. Investitorska viza

Dobar način da se osim u Ameriku i lični biznis, invenstira u Zelenu kartu. Za to je potrebno odvojiti malo veću sumu novca, imati poslovni plan ili već razrađen posao i u planu radno mesto za Amerikanca.

6. Azil

Azil predstvalja tajnu vezu između tebe i Amerike. Strah od progona na osnovu rase, religije, nacionalnosti, političkog mišljenja ili pripadanja društvenoj grupi, predstavlja osnov za aplikaciju za azil. Biti pripadnik LGBT zajednice znači pripadati društvenoj grupi kojoj su ugrožena ljudska prava na našim prostorima.

Za azil se aplicira u Americi, najbolje šest meseci nakon ulaska a ne duže od godinu dana. Detaljnije informacije možete pronaći na stranici http://infoazilusa.com/ gde se nalaze i korisni saveti, kao i direktna pomoć pri aplikaciji.

Zaključak

Kako god da dođeš u Ameriku, moj ti je savet da se što pre raspitaš o svojim pravima ali i obavezama. Ako odlučiš da ostaneš, imaj na umu koji je tvoj poželjan put kretanja i koji ti je cilj.

Ukoliko si video sebe u Americi, potrudi se da vidiš koje karte imaš u rukama i iskoristi sve prilike koje su ti pružene da ostvariš svoj američki san.

Sve navedene informacije koje sam iznela su informativnog i obrazovnog karaktera, te nikako nisu pravni saveti. Želja mi je da sakupim sve o čemu znam na jednom mestu 🙂

Još jednom ću reći da ti je moj savet da uvek poštuješ zakon, kako ne bi sam sebi stao na put.

Živeli i srećno!

 

Prijava na newsletter

Prijavi se da se svake druge srede družimo preko Newslettera. Potrudiću se da ti uvek pružim dodatne korisne informacije, koje ne delim na Blogu 🙂

Molimo sačekajte

Uspešno si se prijavio! 😉